TRAINER BIJ EIGEN CLUB | Asv Dronten is de baas in eigen huis, want Lunteren krijgt een draai om de oren: 4-0. Patrick Posthuma is dat ook, want hij is hoofdtrainer bij zijn cluppie. Een droom die uitkomt.

Bron: De Stentor, door Wouter Foppen (27-09-2020).

 

Het is de laatste jaren nou niet bepaald een feest geweest om hoofdtrainer bij asv Dronten te zijn. Pim Kaagman ging voortijdig richting uitgang, Wim Kroes overkwam dat ook, net als Wim Schaap. Allemaal gingen ze de bietenbrug op. Nu is het de beurt aan Patrick Posthuma, een jongen van eigen bodem, eentje die de club op zijn duimpje kent. Is dat dan de match made in heaven?

Voor Posthuma in ieder geval wel, want voor hem komt er een droom uit. De trainer begon jaren geleden aan de trainerscursus en had in ieder geval één doel: ooit hoofdtrainer worden bij zijn eigen club, asv Dronten. Zijn loopbaan begon bij Swift’64, waarmee hij promoveerde naar de derde klasse. Daarna was hij een seizoen actief bij ESC, dat was om plausibele redenen geen succes. Vervolgens werd hij assistent-trainer bij VVOG en nu… nu is een droom uitgekomen.

,,Dit is mooi, natuurlijk”, glundert Posthuma. ,,Het is heel simpel. Op het moment dat je de trainersdiploma’s gaat halen, een jaar of twaalf geleden, wil je gewoon trainer worden van jouw club. Dat ben ik nu geworden en dat maakt me trots. Ook door de manier waarop we het doen.”

,,Er zijn de afgelopen jaren de wildste verhalen geweest, van andere trainers. Misschien was dat wel zo hoor, ik kan er verder niets over zeggen, maar het gaat er ook om hoe je er zelf in staat. Ik wacht ook nog steeds op mijn kleding, maar moet ik dat dan groot in de media gaan schreeuwen? Laat het eerst maar zien. Dat zijn we nu samen aan het doen, daarna kunnen we misschien iets eisen.”

Goede voorbeeld

Wat dat betreft toont asv Dronten tegen Lunteren het goede voorbeeld, want de jonge ploeg van Posthuma tikt de tegenstander bij vlagen helemaal scheel. Dat het bij rust, door een goal van Florijn Diepstraten, slechts 1-0 is, mag gerust een wonder heten. De thuisploeg verprutst alleen in het eerste kwartier al een handvol mogelijkheden en tot overmaat van ramp mist Jodi de Boer ook nog een strafschop.

Na de onderbreking is dat wel ietsjes anders, al blijft het voor de Drontenaren lastig om te scoren. Yordi Schols is kort na rust wel goed voor de 2-0 en daarna voert invaller en debutant Rihairo Meulens de score verder op. Met twee treffers zet hij de eindstand op 4-0, maar dubbele cijfers had ook zo gekund en misschien wel gemoeten. Asv Dronten laat qua veldspel immers niets heel van de opponent.

Geen moment spijt

Zo is de nederlaag van vorige week bij Veensche Boys (1-0) rechtgezet. Alle geluiden rond het elftal zijn positief en dus heeft Posthuma automatisch geen moment spijt van het instappen. Maar liggen er ergens ook valkuilen? ,,Het kan zijn dat je jongens, supporters, bestuur misschien te goed kent. Maar ik weet van mezelf dat als het om de knikkers gaat, het niet uitmaakt of ik met iemand een biertje heb gedronken of zelfs nog met iemand gevoetbald heb. Dat heb ik bij Swift ook wel bewezen.”

Niets lijkt trainer en club in de weg te staan om er een goed huwelijk van te maken. En wat nou als er tijdens een bezoek aan de plaatselijke slager ineens kritische supporters achter hem staan? ,,Als je de ambitie hebt om in de tweede divisie te werken, moet je daar ook maar tegen kunnen. Ja, zo is het toch?”, sluit hij lachend af.