Bron: Website vv Eemdijk (november 2023)

Voetbalverenging Eemdijk is verheugd om wereldkundig te maken dat Patrick Posthuma vanaf komende zomer als hoofdtrainer aan de slag gaat op sportpark De Vinken. De 39-jarige oefenmeester, momenteel eindverantwoordelijk bij eersteklasser ASV Dronten, heeft een contract voor twee seizoenen getekend.

Patrick Posthuma (Dronten, 20 april 1984) is bij Eemdijk de opvolger van de vertrekkende Willem Romp, die na vijf seizoenen aan de slag gaat bij Sportlust ’46. In de weken die volgde heeft de technische commissie met meerdere kandidaten gesproken over de vacante positie van hoofdtrainer. Uiteindelijk is door zowel de TC als het bestuur een unaniem besluit genomen en werd Posthuma een tweejarig contract voorgesteld. Beide partijen zijn zodoende tot de zomer van 2026 aan elkaar verbonden.

 

Bestuurslid technische zaken Jan van Twillert geeft aan blij te zijn met de komst van Posthuma naar Eemdijk. ,,Als club zijnde gaan wij altijd op zoek naar een trainer die 24/7 met voetbal bezig is, voetbal ademt, die ontwikkeling in de speelwijze kan doen en bepaalde principes heeft. Een trainer die niet vastzit aan een bepaald systeem, daarin accenten legt en die vernieuwend is. Bij Willem Romp heb ik weleens gezegd dat hij er meer uur in stopt dan dat wij hem uiteindelijk kunnen betalen. Wij denken dat wij met Patrick weer zo’n trainer hebben gevonden en wij hopen hiermee ons trackrecord met Ulrich Landvreugd, Patrick Loenen en Willem Romp een vervolg te geven van trainers die wij bij Eemdijk een kans hebben gegeven en die zich daarna hebben bewezen en nog steeds bewijzen.”

Posthuma begon zijn loopbaan als trainer bij ASV Dronten in zijn gelijknamige woonplaats, waar hij instroomde in de jeugd. Na een stage bij SC Heerenveen startte hij een voetbalschool, die hij combineerde met de functie van hoofdtrainer bij onder meer Swift ’64, Elburger SC, VVOG (assistent-trainer) en een stage voor zijn UEFA A bij Almere City O18. Nadat hij zijn diploma behaalde, keerde de oefenmeester in 2020 als eindverantwoordelijke terug bij ’zijn’ ASV Dronten. In het seizoen 2021-2022 werd Posthuma met zijn jeugdliefde kampioen, waarna een jaar later de nacompetitie om promotie naar de vierde divisie werd bereikt.

,,Veel kandidaten hebben zich aangeboden bij Eemdijk terwijl wij geen officiële vacature hadden uitgezet. Uiteindelijk zijn wij als TC zijnde met drie kandidaten het gesprek aangegaan. In die gesprekken maakte Patrick de beste indruk. Een goed verhaal, hij liet beelden zien, heeft zijn speelwijze getoond, de manier van trainen besproken en laten zien. Het is een trainer van de nieuwe generatie.”

Na een tweede gesprek ging Posthuma uiteindelijk zoals doen gebruikelijk door naar het bestuur. ,,Ook daarin maakte hij indruk als trainer, maar absoluut ook als mens. Dat is bij ons bestuur – net als binnen de technische commissie – minstens zo belangrijk. Patrick is een prettige persoonlijkheid die bij onze club past, ook in zijn waarden en normen. Hij is overtuigd van zijn eigen kwaliteiten, maar bescheiden in het handelen en noemt heel vaak het teamproces. Wij zijn heel blij met zijn komst naar onze club en wij zien uit naar de samenwerking.”

,,Wij zullen de aankomende periode in gesprek met hem gaan over komend seizoen, maar net zo belangrijk is dat wij dit seizoen met onze huidige hoofdtrainer – waar wij nog steeds harstikke enthousiast over zijn –  goed afmaken evenals het feit dat Patrick dat doet bij Dronten, waar hij nog steeds met veel liefde over praat. Het is voor alle partijen een mooie match. Twee trainers die door de voordeur vertrekken bij hun huidige club en wat ons betreft is dat een voorbode voor de toekomst.”

Posthuma zelf kijkt ook uit naar zijn toekomst op sportpark De Vinken. ,,De gesprekken met de mensen van de club hebben mij enorm veel voldoening gegeven. Ik heb een heel goed gevoel opgedaan bij Eemdijk en dat is de laatste tijd alleen maar sterker geworden. De principes sluiten aan bij hoe ik de wereld zie en wij zijn beide ambitieus.”

,,Wat ik ontzettend knap vind is dat de club een duidelijk beeld heeft van waar het naartoe wil en hoe daar te komen. Eemdijk is stapsgewijs van de vierde klasse naar de derde divisie geklommen. Die kleine stapjes gaan wij met elkaar nog verder gaan maken om wellicht in de toekomst dichterbij de top van het amateurvoetbal te komen. De club is enorm stabiel en bewaakt de continuïteit. Het verval of de stap naar voren is een gestaag proces waar ik graag onderdeel van wil zijn.”

Na vier jaar als eindverantwoordelijke bij ASV Dronten begint de 39-jarige Posthuma, die ook een eigen bedrijf heeft en actief is als freelance journalist, komende zomer aan zijn eerste klus op divisieniveau. ,,Ook bij Eemdijk hoop ik een bepaalde band te kweken/creëren met de staf, spelers en supporters. Daarbij moet in mijn ogen het teambelang altijd bovenaan staan. Eemdijk past voor mij ook op dit moment perfect in mijn loopbaan. Ik ben warm geworden en dat zal ik blijven tot aan de start komende zomer. Hopelijk kunnen zowel Willem als ik het huidige seizoen op een waardige manier afsluiten. En dan vanaf komende zomer vol overgave aan de slag bij Eemdijk. Ik ben blij met de kans die ik krijg van Eemdijk en ik zal hem met beide handen aangrijpen.”

Eemdijk feliciteert Patrick Posthuma met zijn benoeming tot hoofdtrainer van onze mooie club, wenst hem nog alle succes toe bij ASV Dronten in het restant van dit seizoen en ziet uit naar de langdurige samenwerking. Welkom!