Door: Patrick Posthuma Na drie jaar 4eklasse onder mijn leiding, waarin we tot tweemaal toe op de eerste plaatst waren geëindigd, was het dan eindelijk zover! Swift’64 kon weer uitkijken naar de derby tegen de buren uit Biddinghuizen en het spelen op een niveau waar naar was gesmacht binnen de vereniging.

De voorbereiding op het nieuwe seizoen verliep wat stroef. Zo werden er wisselende resultaten behaald in de oefenwedstrijden en was het bekeravontuur na de poulefase al voorbij. Al werd hierin wel een knappe overwinning geboekt op onze ‘bekerrivaal’ vv Unicum (1-0). De eerste competitiewedstrijd was er meteen eentje om naar uit te kijken; Elburger SC uit. Niet alleen het resultaat viel tegen (1-0 verlies), ook de zware blessure van Florijn Diepstraten was een flinke domper. Ondanks dat we in deze eerste wedstrijd hebben laten zien waartoe we in staat waren, voetballend, was de terugrit naar Swifterbant er nou niet eentje om over naar huis te schrijven.

Art Drent (BAS) probeert Bas van Spronsen (Swift’64) van de bal te houden.

Het verdere verloop van de eerste periode was prima te noemen. VEVO, Oene en Zwolsche Boys werden, na de competitienederlaag tegen Elburger SC, verslagen. Alleen Hatto Heim kon ons naderhand pijn doen, door in eigen huis de punten te houden. Wat volgde waren de twee derby’s; zowel thuis tegen BAS (1-0) als uit bij Reaal Dronten (2-4) konden de drie punten worden bijgeschreven aan het totaal.

 

 

Na een zeer knappe overwinning op Olympia’28 (3-1) volgde er een moeizame periode tot aan de winterstop. Welliswaar werden er nog voldoende overwinningen behaald en werd veel de ‘0’ gehouden, maar het winnen van wedstrijden ging niet vanzelf. Hoogtepunt in deze was de overwinning, in de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop, tegen DSV’61 (2-1), waarbij het winnende doelpunt van Tom Roskam tot stand kwam in de laatste minuten van de wedstrijd. Om nog maar te zwijgen over de totstandkoming van het doelpunt. Hoe dan ook, Swift’64 mocht zich kronen tot ‘Herbstmeister’ van de competitie!

Na een geslaagd trainingskamp in Spanje stonden er meteen twee zeer belangrijke wedstrijden op het programma. Maar zowel Hattem uit (3-1) als Elburger SC thuis (0-2) gingen verloren. Een lastige periode, waarin ook verliespartijen genoteerd konden worden in oefenwedstrijden. Na een gelijkspel (1-1) tegen Oene, volgde beide derby’s elkaar weer op. Ook deze keer mocht Swift’64 zich in beide wedstrijden weer als winnaar bekronen. In Biddinghuizen werd welliswaar niet gewonnen (1-1), maar we hadden onze huid weer duur verkocht en het veldspel gaf weer vertrouwen voor de toekomst. Het begin van een eindsprint.

In de laatste 12 competitiewedstrijden werd namelijk niet meer verloren! Vooral de laatste 5 wedstrijden, waarin 5x werd gewonnen met een doelsaldo van 16 voor en 3 tegen, baarde opzien. Vooral de uitwedstrijden bij WZC Wapenveld (1-4) en Zwolsche Boys (0-3) waren uitstekend. Niet alleen vanwege de uitslagen, maar vooral vanwege de manier waarop Swift’64 de wedstrijden wist te winnen. Ook bij de concurrenten, die op achterstand werden gezet, baarde dat opzien. En zelfs bij koploper Elburger SC, die het nog benauwd kregen door zelf wel punten te morsen. Uiteindelijk mochten zij zich tot de terechte kampioen kronen en plaatsten wij ons voor de nacompetitie. De nacompetitie die helaas maar werd verlengd tot één wedstrijd, want Quick’20 bleek in de eerste ronde te sterk (1-2).

Bas van Spronsen (links) winnaar van het ‘Winnaarsklassement’. Bart Uil finishte als tweede tijdens het afsluitende parcours.

Met een glimlach kijk ik terug op een fantastisch seizoen. Op vier fantastische seizoenen overigens. Als promovendus, tot de laatste competitiewedstrijd meedoen om het kampioenschap in de 3eklasse had niemand van te voren gedacht. Daarnaast heeft de spelersgroep weer een prachtige ontwikkeling doorgemaakt en stappen voorwaarts gezet. Tuurlijk blijft de kater nog even hangen van het niet promoveren naar de 2eklasse, maar terugkijkend op vier jaar Swift’64 kan ik niet anders dan met een gevoel trots en tevredenheid. Swift’64 staat weer op de voetbalkaart!!

 

 

De ‘Speler van het Jaar’ bokaal werd uitgereikt aan zowel Robbin Posthuma (links) als keeper Menno Seinen.

 

 

Statistieken 4 jaar Swift’64:

2014-2015; 5eplaats in 4C met 40 pnt (49-32)

2015-2016; 1eplaats in 4C met 62 pnt (91-26)

2016-2017; 1eplaats in 4C met 72 pnt (107-16)

2017-2018; 2eplaats in 3C met 54 pnt (51-29)