Dronten, 31 december 2022 | Door: Patrick Posthuma Als een van de titelkandidaten gingen we met asv Dronten 1 de winterstop, tevens coronastop, in. In de spannende tweede klasse G waren het vier verenigingen die de lakens uitdeelden; Veensche Boys, sv Batavia’90, vv Unicum en asv Dronten.

Na weken van trainen en het spelen van oefenwedstrijden, waarin met een schuin oog al werd doorgeselecteerd richting het nieuwe seizoen, mochten we medio maart eindelijk weer in competitieverband aan de bak. De KNVB had gezorgd voor een uitdagend competitieslot, waarin ook competitiewedstrijden op doordeweekse dagen gespeeld moesten worden.

Na twee thuisoverwinningen, tegen OVC’85 (6-0) en vv Lunteren (2-1), stond zaterdag 19 maart de eerste kraker op het programma. Een uitwedstrijd naar concurrent vv Unicum uit Lelystad. Eerder in het seizoen, in de openingswedstrijd, werd het maar liefst 5-0 in ons voordeel. Het was aanhaken of (voorlopig) afhaken. Nadat we onze tactiek hadden aangepast, om de zwakheden bij onze opponent bloot te leggen, stond na 90 minuten een 0-2 winst op het scorebord. Aanhaken dus in de titelstrijd!

De eerste échte testcase was een thuiswedstrijd tegen koploper Veensche Boys, zaterdag 9 april. Een motivatiefilm vooraf. Een businessclub die vol liep en supporters die massaal waren afgekomen om deze topper in 2G te beleven. En een topwedstrijd werd het! Na een 1-0 ruststand werd de koploper met 3-0 huiswaarts gestuurd. Stuivertje wisselen aan kop, want vanaf toen waren wij het prooi waarop gejaagd zou worden.

Na o.a. een zeer spannende uitwedstrijd op een dinsdagavond in Lunteren, waarin ver in blessuretijd de winnende goal werd gemaakt (1-2), stond zaterdag 14 mei een cruciaal duel op het programma. Namelijk de uitwedstrijd bij Batavia’90. Het gat op de ranglijst is dan 3 punten in ons voordeel, waarbij wij ook nog eens over een veel beter doelsaldo beschikken. Het wordt een wedstrijd om je vingers bij af te likken, zoals ‘De Drontenaar’ deze wedstrijd zou typeren. De wedstrijd eindigt uiteindelijk in 2-2, waarbij we tot twee maal toe van een achterstand moesten terug knokken. Inclusief het doelsaldo staan we dan eigenlijk vier punten los! Daarbij aangetekend, mocht het kampioenschap worden beslist op onderling resultaat dat wij ook hier het sterkst uit zouden komen na de 2-1 thuiswinst op de Lelystedelingen. Afijn…

In de weken die volgen maken we geen fout meer. De overwinningen, sommige met enige moeite, worden aan elkaar gerijgd, waardoor op zaterdag 4 juni de kampioensschaal de lucht in mocht! Na een 2-1 overwinning in het kampioensduel tegen Renswoude mochten wij ons kronen tot ‘de beste van 2G’! Dit leverde ons niet alleen promotie naar de 1e klasse op, maar ook een onvergetelijk weekend naar Mallorca. Een topseizoen waarin record na record werd verbroken door deze fantastische groep mensen.

Daarbij het bewijs (nogmaals) bevestigd. Een kampioenschap koop je niet. Ondanks dat er teams met meer individuele kwaliteiten en een hogere begroting meespeelden, was ons TEAM sterker dan dat alles.

Na een periode van rust stond de voorbereiding op het nieuwe seizoen voor de deur. Een seizoen waarin we met asv Dronten ingedeeld zijn in de eerste klasse E, met grootmachten als Quick’20, WHC en SVZW.

De voorbereiding verliep niet geheel vlekkeloos. Mede door het inpassen van nieuwe spelers, het vertrek van twee sterkhouders en het individueel periodiseren (als nooit tevoren) was al snel duidelijk dat onze zinnen gezet dienden te worden op de 1e competitiewedstrijd en niet zozeer op het doorbekeren. Daar waar onze ‘oude’ competitieconcurrenten uit Lelystad de bekerwedstrijd aangrepen als kampioenswedstrijd was het voor ons niet meer dan een wedstrijd in voorbereiding met een doorkijk op het groter geheel. Neemt niet weg dat de uitslagen en het doelsaldo na drie bekerwedstrijden te denken gaf, maar het doel op lange termijn had onze volledige focus.

En dit bleek goed uitgepakt te hebben, want we beleefden een (bijna) droomstart van de competitie in 1E. Daarbij gaan we de winterstop in als nummer 3 van de competitie met drie punten achter de koploper. Iets waarvoor we vooraf wellicht hadden getekend, zeker na berichtgeving over de versterkte degradatieregeling; 3 rechtstreeks (nrs. 14, 13 en 12) en 2 (nrs. 11 en 10) naar de nacompetitie.

Doelstelling van de club is helder. Een stabiele eerste klasser, wegblijven van de onderkant en met een schuin oog naar de bovenkant kijken. Wij als groep hebben onze eigen interne ambities en doelstellingen uitgesproken, die overigens niet ver afwijken van de clubdoelstelling maar als sportman ga je altijd voor het maximale, waarbij de realiteit niet uit het oog verloren mag worden.

Alle zes winstpartijen in 1E waren in mijn ogen verdiend. Alleen de laatste, op een koude gure zaterdag bij DOS Kampen, valt over te discussiëren. Bij de twee gelijke spelen in Emmen en Ittersum hebben we een punt gewonnen. Het derde gelijke spel, de 1-1 bij Go Ahead Kampen, hebben we de overwinning uit handen gegeven door de wedstrijd zelf niet tijdig op slot te gooien. Tijdens de twee nederlagen dit seizoen, tegen Quick’20 (momenteel op de 2e plaats) en WHC (1e plaats), hebben we laten zien, in grote delen van de wedstrijd, mee te kunnen met de top van deze klasse. Al met al een prima uitgangspositie voor de tweede seizoenshelft, waarbij onze kracht wederom boven is komen drijven, potentie aanwezig is en er (gelukkig) ruimte voor verbetering is.

Naast dat we kunnen terugkijken op een sportief uitermate succesvol jaargang, maken we mooie stappen voorwaarts met de selectie. Zeker in digitalisering; magneetbord is (deels) vervangen voor een digitale wedstrijdbespreking met animaties en beelden, alle wedstrijden (uit en thuis) worden gefilmd, clipjes per hoofdmoment en spelprincipe komen hier uit voort, er worden individuele clipjes per speler gemaakt en het individueel periodiseren heeft een stap gemaakt door meer (en vaker) te meten en beter te monitoren van de groep. Een groep spelers overigens met een groot Dronter en dus herkenbaar karakter en aanwinsten van buitenaf waarbij het hart inmiddels ook groen-wit is gekleurd. Een groep, inclusief staf overigens, die complementair is aan elkaar en waarmee het fantastisch werken is.

Op naar een gezond en sportief 2023! Te beginnen met een trainingskamp in Sittard en wellicht in juni (om het seizoen af te sluiten) op Mallorca… De tijd zal het leren.

asv Dronten 1 (2022) in cijfers:
19 competitieoverwinningen (58 doelpunten voor – 9 tegen = ruim 3 doelpunten voor per gewonnen wedstrijd!)
5 gelijke spelen (VRC, Batavia’90, DZOH, Go Ahead Kampen en SVI)
2 verlies partijen (Quick’20 en WHC)
26 competitiewedstrijden in 2022 (15 in 2G, 11 in 1E), waarbij ook nog eens 14x de ‘0’ werd gehouden!

Record: langste serie (aantal minuten) zonder tegendoelpunt (2021-22)
Record: hoogst behaalde doelsaldo (+) ooit (2021-22)
Record: hoogst aantal competitiepunten in één seizoen (2021-22)
Record: langste serie zonder officiële competitie thuisnederlaag (2019-2022)

Kampioenschap 2021-22 (2G)
1. asv Dronten 26 (21-3-2) 66 (+56)