Voetbalminded Nederland hoeft niet zonder te zitten tijdens de zomerstop. Trainers, maar ook spelers en supporters, oftewel alles wat voetbal ademt kunnen hun lol op. In een zomerstop zonder EK of WK (voor mannen) is er genoeg te doen en te bekijken op de velden; EK voor vrouwen in eigen land, de Confederations Cup, het EK O19, de Gold Cup, maar ook verscheidende amateurs die hun voorbereiding op het nieuwe seizoen in tweeën splitsen en zodoende al in juni/juli zijn gestart met de trainingen en oefenwedstrijden. Of wat te denken van de start van de voorbereiding op het nieuwe seizoen bij de Betaald Voetbal Organisaties eind juni.

Nadat half juni de cursus ‘juniorentrainer’ als KNVB docent bij CSV Apeldoorn ook succesvol tot een einde was gekomen, was het dan toch echt zomerstop. Vele cursisten kunnen terug kijken op een plezierige en leerzame tijd. In een aantal van deze zit zeer zeker potentie. Potentie als (jeugd)trainer op dit moment, maar ook de potentie om door te pakken richting de TC-opleidingen van de KNVB. Het leuke aan deze opleidingen is ook het contact dat je naderhand nog hebt met een aantal beginnende trainers. De één vraagt om advies, een ander vraagt om tips en weer een ander vraagt naar je mening en idee over voetbal of voetbalsituaties.

Maar zoals elke voetbaltrainer betaamd begin je al snel weer met het smeden van nieuwe ideeën en nieuwe plannen. Het schema van de voorbereiding lag al pan klaar, in grote lijnen stond deze al als een huis met de geplande trainingen en oefenwedstrijden. Zo zullen we met Swift’64 wederom deelnemen aan de Flevo Cup bij sv Lelystad’67 en wordt er geoefend tegen IJVV en het tweede elftal van sv Urk. Daarnaast zullen er in de maand september nog drie bekerwedstrijden worden gespeeld.

Voor een optimale voorbereiding, waarin het doel is om iedereen zo fit mogelijk voor de dag te krijgen, worden de trainingsweken geperiodiseerd. In grote lijnen wordt het model van Raymond Verheijen toegepast. Al geef ik hier wel mijn eigen draai aan en is het vooral zaak om vanuit de praktijk te redeneren en te observeren. Daarnaast zal er weer hard gewerkt worden aan onze speelwijze en teamafspraken, zowel technisch als tactisch. Zowel op individueel- als op teamniveau. Elke voetbaltraining, op maat, verdiend zijn aandacht en voorbereiding.

Een prachtige uitdaging staat ons te wachten als eerste elftal na de bekendmaking van de competitie indeling. Een indeling waarin de drie clubs uit de gemeente Dronten elkaar gaan treffen, ook clubs met een roemrucht verleden en echte dorpsclubs waar het voetbal op handen wordt gedragen en het leeft als nooit te voren. Clubs als ESC en DSV’61 die al jaren tegen de 2e klasse aanhikken, degradant ZAC, of wat te denken van onze oude bekenden Olympia’28, Hattem, WZC Wapenveld en Zwolsche Boys. Een indeling die garant zal staan voor spektakel, ambities, passie én een hoop volk langs de lijnen!

Als voetbaltrainer, maar vooral als liefhebber van het voetbalspelletje, wordt je niet zo snel ‘voetbalmoe’. Na de gebeurtenissen van de afgelopen weken, waarin het verhaal van Ajacied Nouri de boventoon voerde, besef je dat voetbal de belangrijkste bijzaak in het leven (niet meer) is. Een periode van (relatieve) rust, zoals de zomerstop, is daarnaast belangrijk om honger naar de bal te krijgen. Honger die nodig is om bepaalde ambities kleur te geven en doelen na te streven gedurende een seizoen. Nog een paar weken van ‘rust’, om vervolgens dinsdag 15 augustus met volle moed, plezier en passie te starten met de voorbereiding bij 3e klasser Swift’64!