Patrick Posthuma – Wisselvalligheid is een bekende term in de voetballerij. Winst en verlies liggen soms dicht bij elkaar. Binnen en buiten het veld. De meeste dingen vallen wel te plannen als trainer en heb je invloed op, maar op een aantal zaken heb je gewoon geen invloed. Zo ook bij Swift’64, maar ook in de voetbalwereld buiten Swifterbant.

Speler Danny de Jonge in actie tijdens de Flevo Cup in Lelystad

De voorbereiding van Swift’64 is er eentje met (hoge) pieken en (diepe) dalen. Zo werden clubs uit Lelystad, sv Lelystad’67 (4-1) en vv Unicum (1-0), op een nederlaag getrakteerd. Beide wedstrijden op een hoog niveau, waarin het tempo moordend was, maar waarin Swift’64 de meest gelukkige was aan het einde van de rit. Ook de thuiswedstrijd tegen het tweede elftal van sv Urk werd verdiend gewonnen (3-1) en ook deze wedstrijd gaf de burger moed.

In de voorbereiding gaat het niet altijd om het resultaat, dan is winnen niet topprioriteit hoor je veel trainers roepen. Maar winnen zorgt er wel voor dat, bij twijfel, het muntje wel de goede kant op valt. Het moraal verbeterd. Het vertrouwen groeit. Er minder blessures voorkomen. Hoe goed en mooi het veldspel dan ook is, niet winnen is (op een gegeven moment) ‘killing’.

Frank de Boer kan hier over meepraten. Ongelofelijk natuurlijk. Wordt aangesteld om de clubcultuur aan te pakken bij Crystal Palace; van ‘kick and rush’ naar een speelwijze waarin de bal niet meer van de grond komt. Maar handvatten om deze speelwijze uit te voeren werden hem niet meegegeven door de club en wordt binnen drie maanden op straat gezet. Nou moet je je afvragen of je bij een degradatiekandidaat in de Premier League zo rigoureus te werk wilt gaan. Cultuur is niet te veranderen in een paar weken, is ook weer gebleken. Helaas is Frank hier (zelf) de dupe van geworden en heeft zijn trainerscarrière wederom een deuk opgelopen.

Maar zelfs een winnend trainer is niet zeker van zijn baan. Bert van Marwijk helpt de Saoedi’s naar het WK, door de kwalificatie hiervan goed te doorlopen, maar zit in Rusland niet op de bank. Zo kan het dus ook. Feit is dat de Nederlandse trainersgilde er niet best op staat, na ook nog het ontslag van Jonker bij VFL Wolfsburg en de tegenvallende prestaties van Koeman bij Everton. Alleen Ajax zal zich nog weleens achter de oren krabben na het te makkelijk laten gaan van Peter Bosz naar Dortmund, waar hij wederom zijn visitekaartje afgeeft als trainer/coach.

Leon Snijders, nieuw dit seizoen bij Swift’64, legt uit.

Wedstrijden niet winnend afsluiten is ook iets dat in de voetbalbijbel van Swift’64 voorkomt. Iets wat ongelukkig in Hasselt, tijdens de eerste bekerwedstrijd in de poulefase tegen Olympia’28. Een, op het oog, riante voorsprong (0-2) werd kinderlijk eenvoudig in de laatste twintig minuten omgebogen door de tegenstander (3-2). Ook de laatste bekerwedstrijd, uit bij vv Wilsum, werd niet gewonnen (1-1), waardoor het bekeravontuur dit seizoen eindigt in de poulefase. In beide wedstrijden was Swift’64 de betere, zijn er genoeg aanknopingspunten om mee door te gaan, alleen viel het resultaat tegen.

Ook werd deze voorbereiding gekend door het griepvirus, vakantieperikelen, werkzaamheden en blessures. Uiteraard wil je al je spelers dé kans geven om zich in de kijker te spelen, om zichzelf in de basis te spelen. Al deze bovengenoemde zaken hielpen hier dan ook makkelijk in mee, maar we hebben te weinig kunnen werken naar vastigheid, ook niet in de laatste fase van de voorbereiding. Neemt niet weg dat de bedoelingen duidelijk zijn voor komend seizoen en dat het nooit aan de (wedstrijd)instelling mag liggen. Deze scherpte was totaal afwezig in de oefenwedstrijden tegen vv Zeeburgia (5-1) en IJVV (8-2). Weliswaar twee clubs die, ook in de potentie, op een hoger plan figureren maar op deze manier het strijdtoneel aflopen mag niet gebeuren.

Excuses tellen niet in de sport, ook niet in de voetballerij. Goed of slecht spel, verdiend of onverdiend, uiteindelijk wil je als sporter resultaat halen. Als trainer hou je van spelers die haten te verliezen. Bij de start van de competitie, zaterdag 23 september in Elburg, zal Swift’64 er staan! De aanwezige (individuele) kwaliteiten zullen worden samengesmeed naar een strijdplan in een bepaalde speelwijze om te spelen voor de eerste driepunter in de derde klasse C.