Geschreven door: Patrick Posthuma – Het is dan eindelijk weer begonnen! Na een lange zomerstop, waarin onze Oranje leeuwinnen de Europese titel in de wacht wisten te slepen, is Swift’64 weer begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Dinsdag 15 augustus jl. stond, op een enkele afmelding na, de voltallige selectie weer op het trainingsveld. Op het veld met maar één doel, of toch niet…

 

Patrick Posthuma geeft uitleg tijdens een veldtraining

Net als de afgelopen jaren wordt er aan het begin van het seizoen gesproken over doelen en doelstellingen. Zowel op individueel vlak als in teamverband. En zelfs binnen die besproken doelen bevinden zich dan weer ‘kleinere’ sub-doelen. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen in het seizoen. Duidelijkheid scheppen, afspraken maken en doelen formuleren. Binnen je team. Een mens (lees: voetballer) heeft behoefte aan een bepaalde structuur, aan duidelijkheid. Die structuur is al zo lastig te vinden in de voetballerij. Laten wij dan als trainers, of ik als trainer, hier eens mee beginnen binnen je eigen elftal.

 

Onze Oranje leeuwinnen hadden maar één doel tijdens het Europees kampioenschap in eigen land. En, hoe lastig ook, met al die topfavorieten. Het doel was om zondag 6 augustus met de cup in handen te staan. Het is ze gelukt! En natuurlijk horen er sub-doelen bij; Alle meiden moesten conditioneel op een bepaald niveau, topniveau, worden gebracht in de korte voorbereidingsperiode in aanloop naar het toernooi. De speelwijze binnen het speelsysteem moest erin geslepen worden. Daarnaast heeft het Nederlands voetbalpubliek het meidenvoetbal omarmt in die periode. Het staat op de kaart. En dat er meer als ooit tevoren meisjes zich massaal aanmelden bij de voetbalverenigingen is ook een bijkomstigheid dat vooraf werd gehoopt. Of liever gezegd, werd nagestreefd. Of wat te denken dat Lieke Martens werd uitgeroepen tot speelster van het toernooi. Het had zomaar een individueel sub-doel kunnen zijn.

 

En natuurlijk, zegt iedereen, dat je het niet kan vergelijken met mannenvoetbal. Nee natuurlijk niet. Doe dat dan ook niet. Want onze leeuwinnen hebben nog moeite om mee te draaien in onze 3e klasse C van het zaterdagvoetbal. Echt waar. De ‘snelheid’ van handelen, de motoriek, de aannames, het bewegen, de keuzes… Maar niet over nadenken, want dat doet afbreuk aan de prestaties van het Nederlands vrouwenelftal. Een prestatie van formaat! Je vraagt Usain Bolt ook niet voor een wedstrijdje 100m tegen onze Daphne Schippers.

 

Wat sporters met een doel wel allemaal met elkaar gemeen hebben is de drang naar presteren. Een drang naar succes. Die (gezamenlijke) doelen behaal je alleen met een stuk spelvreugde, plezier en passie die je samen uitstraalt. Plezier en passie zijn een voorwaarde om uiteindelijk (samen) te kunnen presteren. Kijk maar weer naar onze Oranje leeuwinnen.

 

Spelers van Swift’64 overpeinzen de zware trainingssessie

Zoals gezegd is Swift’64 ook weer begonnen met de weg naar victorie. Begonnen met ons eerste sub-doel, naar het volgende sub-doel, om uiteindelijk ons hoofddoel te bereiken aan het einde van het seizoen. Doelen uitgestippeld in een gestructureerd plan. Een plan dat past binnen de staf, de groep en de club. De eerste twee testen worden gespeeld op de Flevo Cup bij sv Lelystad’67, startend op dinsdag 22 augustus en eindigend op zaterdag 26 augustus, om vervolgens via nog twee oefenwedstrijden (IJVV en sv Urk 2) en drie bekerwedstrijden (Olympia’28, vv Unicum en vv Wilsum) de voorbereiding af te sluiten en klaar te zijn voor de 1e competitiewedstrijd; uit bij ESC Elburg op 23 september!