Als onderdeel van de website VTOM zal ik, Patrick Posthuma, om de zoveel tijd een (persoonlijke) blog bijhouden. Het voetbalspelletje zal hierin de boventoon voeren, met name de voetbal-gerelateerde zaken vanuit mijn eigen omgeving. Bij deze mijn eerste, zelf geschreven, blog!

Het voetbalseizoen is dan toch echt (bijna) aan zijn einde gekomen. Na de deceptie van vorig seizoen, waarin wij als club en ik als hoofdtrainer met Swift’64 promotie naar de derde klasse net misliep, is het ons dit seizoen wél gelukt! Het vooraf gestelde doel, aan het begin van het seizoen, was duidelijk; PROMOVEREN! En het liefst rechtstreeks, via het kampioenschap. Met een record aantal punten, 72 maarliefst en 10 punten meer dan het seizoen ervoor, gaan we de boeken in. Daarnaast hebben we meer dan 100 doelpunten gescoord (107) en hebben we minder dan één tegendoelpunt per wedstrijd (16) weten te incasseren. Met een voorsprong van 14 (!) punten hebben we de concurrentie, met name Zwolsche Boys en Reaal Dronten, achter ons weten te laten. Een uitermate knappe (team)prestatie! Een prestatie van formaat, een prestatie die past binnen de positieve ontwikkeling van de hele vereniging.

Het was een seizoen met veel pieken, maar ook toch een aantal dalen. Zo hebben we toch twee verliespartijen moeten toestaan, maar grootste deceptie was toch wel de (ernstige) blessure van onze speler Gino. Speler die al genoeg tegenslagen te verwerken heeft gekregen in het verleden, scheurde zijn voorste kruisband af in zijn knie. Gelukkig is hij alweer op de weg terug en hopen we hem lopende het nieuwe seizoen weer fit te mogen aanschouwen binnen de eerste selectie.

Zoals ik al aangaf, was het ook een seizoen met vele pieken. Zo werd het seizoen al positief gestart in de bekerpoule, waarin we soeverein doorbekerden. In de volgende knock-out ronde kwam Hoofdklasser SDC Putten naar Swifterbant. We hielden 75 minuten goed stand (0-0). In het laatste kwartier kwam Putten nog wel tot vier treffers, mede door een dubieus gegeven strafschop, waardoor we de wedstrijd binnen de reguliere 90 minuten toch nog verloren. Maar ook in de reguliere competitie hebben we verschillende wedstrijden gespeeld, en gewonnen, die het aanzien meer dan waard waren; wat te denken van de derby thuis tegen Reaal Dronten (6-1) of de thuiswedstrijd tegen concurrent Zwolsche Boys (3-0).

Daarnaast hebben we, voor het tweede seizoen achtereen, overwinterd in Spanje. Trainen in de zon, voetvolley op het strand, mountainbiken in de natuur en een wedstrijd spelen tegen de regionale trots. Uiteraard was er voldoende ruimte voor ontspanning en gezelligheid. Een vierde klasser in Spanje, door eigen initiatieven bij elkaar gespaard, is een bijzondere verschijning. Volgend jaar gaan we als derde klasser op trainingskamp naar het warme zuiden van Europa.

Maar ook voetbaltechnisch en –tactisch hebben we dit jaar weer stappen gemaakt. Een grote nadruk heeft gelegen op de spelhervattingen, zowel verdedigend als aanvallend. En beide hebben zijn vruchten afgeworpen. Veel minder doelpunten tegen (minder angst) en meer doelpunten mee (veel meer creativiteit) vanuit de spelhervattingen. Tevens hebben we dit seizoen meerdere speelsystemen (1:3:4:3, 1:4:3:3, 1:5:4:1, 1:5:3:2, 1:4:4:2) gebruikt, maar vooral onze speelwijze binnen de verschillende systemen verder ontwikkeld.

Ook mentaal en conditioneel zijn er weer stappen gemaakt en is er nog steeds een stijgende lijn zichtbaar. Weinig tot geen blessures opgelopen die te maken kunnen hebben met intensiteit binnen o.a. de trainingen. En mede door het invoeren van het ‘winnaarsklassement’, waarin spelers punten konden verdienen binnen de dinsdag-trainingen, maar ook het feit dat je vorig seizoen met 62 (!) punten nog geen derde klasse voetbalt, hebben de spelers (en staf) laten zien uit het juiste hout te zijn gesneden.

Het was een jaar waar alles in zat en uiteindelijk heeft geresulteerd dat we samen in de derde klasse mogen acteren volgend seizoen! Acteren zonder drie clubiconen die dit jaar afscheid hebben genomen van het prestatievoetbal binnen het eerste elftal van Swift’64. Drie iconen, Niels, Dave en Alex, die het afscheid hebben gekregen wat ze verdienden in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen, thuis tegen vv Kampen (5-1). Een kostbare herinnering.

Daarnaast zullen wij het seizoen met Swift’64 nog afsluiten met een laatste training, met daarin ook het uitreiken van de ‘gouden schoen’ en de bekendmaking van de winnaar van het ‘winnaarsklassement’. Met over een aantal weken nog een teamuitje, ter afsluiting van het geweldige seizoen.

Wij zullen er met elkaar voor zorgen dat Swift’64 een welkome versterking zal zijn voor de derde klasse in het nieuwe seizoen. Een nieuw seizoen met een aantal versterkingen, van binnen en buiten de club, en nieuwe doel(stelling)en! Nog even een paar wedstrijden in de nacompetitie bijwonen, als toeschouwer, en daarna écht genieten van een welverdiende vakantie!